Traditsiooniliselt osaleb võitja selgitamisel ka rahvas, kes saab alates 16. septembrist anda oma toetushääle Toiduliidu Facebooki lehel.

„Südamega tegija“ konkursi viie nominendi hulka valiti Eesti Pagari müügi- ja tootejuht Maarika Toom, A. Le Coqi õllemuuseumi juhataja Mart Haldma, Gustavi peakondiiter ja loovjuht Õie Pritson, Lõuna Pagarite pagar Valve Hindrikson ja Valio Eesti juustumeister Villu Hinn. Üks neist pälvib 16. oktoobril, rahvusvahelisel toidupäeval pidulikult Eesti toidutööstuse „Südamega tegija“ tiitli.

„Mul on eriti hea meel, et nüüd, kus meil on konkursil väike juubel, esitasid ettevõtted üle aastate kõige enam kandidaate,“ sõnas Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. „Konkursi eesmärk on tunnustada inimesi, tänu kellele on Eestis tipptasemel toidutööstus ja poelettidel suur valik kodumaist kaupa. Poes ostuotsust tehes tasub meeles pidada, et kui valime Eestimaise toidukauba, aitame väärtustada nende ja kümnete tuhandete teiste tublide Eestimaa inimeste tööd,“ soovitab Toiduliidu juht.

Südamega tegija tiitli kandidaat Maarika Toom on Eesti Pagaris töötanud juba 36 aastat ning tema panus ettevõtte arengusse on olnud hindamatu. Kolleegid kirjeldavad Maarikat kui säravat isiksust ja head suhtlejat, kelle peale saab alati loota. Töötajana on ta kohusetundlik ja täpne ning märkab olulisi pisidetaile, mis teistel märkamata võivad jääda. Maarika on läbi viinud lugematul hulgal erinevaid tootearendusi, töötades toodetega alates ideede genereerimisest kuni toote letile jõudmiseni. Just tema on aidanud Eesti Pagaril läbi aastate olla uute maitsetrendide looja.

Õllemuuseumi juhataja Mart Haldma asus A. Le Coqi tööle juba 1976. aastal. Pika staažiga Mart on ettevõttes töötanud erinevatel positsioonidel alates meistrist kuni tootmisdirektori ja ostujuhini. Töötamine erinevatel ametikohtadel on tähendanud pidevat enesearengut ja õppimist. Täna jätkab Mart tööd muuseumi juhatajana ning on võõrustanud külalisi pea 100 riigist. Mart on õlleajaloo ekspert, kes tutvustab õlletehast alati siira uhkusega ning suudab ka võhikus sütitada kirgliku huvi joogitööstuse vastu. Tihti on tema poolt läbiviidud ekskursioonil osalemine andnud noortele tõuke õlletehasesse tööle kandideerimiseks.

Õie Pritson täidab Gustav kohviku peakondiitri ja loovjuhi rolle, töötades iga päev selle nimel, et Gustavi toodete kvaliteet ja valik oleksid maailmatasemel. Ta on äärmiselt loominguline inimene, kes on kõigi Gustavi sortimendi retseptide loomise taga. Ise nimetab Õie oma tööd kunstiks, kolleegid aga kutsuvad teda koogihaldjaks ja tordivõluriks. Kuigi ta on oma ala täielik asjatundja, ei väsi ta end edasi arendamast ja käib igal aastal kondiitrivaldkonna absoluutsete tippude juures erakursustel. Tänu sellele on Gustavis täna olemas kõik, mis kondiitrimaailmas moes on. Oma teadmisi jagab ta ka teistega, koolitades Tartu Rahvaülikoolis kondiitri erialast huvitatud inimesi. Õie on esimesest päevast peale tegelenud ettevõtte ülesehitamise ja pideva arendamisega ning töötab selle nimel, et saaksime Eesti koogikunsti üle uhkust tunda kogu maailmas.

Pagar Valve Hindrikson tähistas tänavu 50. tööaasta täitumist Lõuna Pagarites. Pikk staaž annab tõestust Valve armastusest oma töö vastu, mis ei jää märkamatuks ühelegi kolleegile. Nad ütlevad, et Valve paneb taigna sisse kogu oma hinge – nii pühendunud on ta oma tööle. Aastate jooksul on Valvele kogunenud märkimisväärne oskustepagas ning oma ala meister jagab teadmisi lahkesti ka kolleegidele ja pagari õpilastele. Kolleegid iseloomustavad teda äärmiselt sooja ja armsa inimesena, kes on kollektiivi koosviibimistel alati nagu seltskonna hing.

Valio Eesti juustumeister Villu Hinn on justkui Hunt Kriimsilm, kes on ettevõttes tööl olnud juba alates 1997. aastast. Lisaks juustumeistri tööle on ta proovinud näiteks laadurijuhi, liinioperaatori, laadija, valmistoodangu vastuvõtja, seadmete tehnoloogi ja võimeistri ameteid ning kõigi nendega suurepäraselt hakkama saanud. Enesetäiendamise võimaluste korral on Villu alati esimeste seas, kes end osalejaks registreerib. Elukestva õppijana omandab Villu mängeldes uued vajaminevad oskused, mida jagab meeleldi ka nooremate kolleegidega. Oma töös on Villu väga kohusetundlik, kiire reageerimisega ja nõudlik nii enda kui ka teiste suhtes, et tagada toodete kõrge kvaliteet. Kolleegide sõnul on Villu muhe ja hea huumorimeelega inimene, kes peab käsitsi ja kodusel viisil toidutootmist auasjaks.

„Südamega tegija“ rahvahääletus Toiduliidu Facebooki lehel kestab kuni 22. septembrini. Seejärel asub nominente hindama taas Toiduliidu juhtkogu, kes valib välja toidutööstuse „Südamega tegija“ tiitli võitja. Võitja puhul hinnatakse lisaks töötaja staaži pikkusele ka seda, kuidas kandidaat on panustanud ettevõtte arengusse, töökeskkonda ja -kollektiivi, kuidas ta on nii enda oskusi arendanud kui ka nooremaid kolleege välja õpetanud.

Tänavu valitakse toiduainetööstuse „Südamega tegijat“ juba viiendat aastat – möödunud aastal sai selle tiitli Farmi juustutsehhi juhataja ja tehnoloog Mare Raja.