VTA toiduosakonna juhataja Kairi Ramjalg toob välja, et kontrollide käigus pööratakse tähelepanu toidu jälgitavusele ning säilitamistingimustele. „Toidu jälgitavus tähendab seda, et müüja peab tõendama, kuskohast või kellelt pärineb toit, mida müüakse või mida kasutatakse toidu valmistamiseks.

Teatud toitu peab säilitama ohutuse tagamiseks kindlal temperatuuril, näiteks teatud toidud vajavad säilitamist jahedas külmiku temperatuuril,“ selgitas Ramjalg.

Kontrollide eesmärk seisneb selles, et laatadel pakutav toit oleks kõigiti nõuetekohane, sealhulgas ka ohutu. Suvisel perioodil, mil ilmad on soojad ja päikesepaistelised, võib toit kiirelt rikneda. Seetõttu on temperatuurinõude järgimine eriti oluline.

Ramjalg toob välja üheksa nippi, kuidas avalikul üritusel toitu müües või valmistades tagada toiduohutus:

  • müüja ei tohi põdeda haigusi, mis võivad toidu kaudu üle kanduda;
  • peavad olema loodud tingimused isikliku hügieeni (nt käte puhtuse) tagamiseks ning müügileti ja töövahendite pesemiseks-puhastamiseks;
  • kõik pinnad, millega toit kokku puutub, peavad olema puhtad ja heas seisukorras;
  • kui laadakorraldaja ei paku kasutamiseks joogivee nõuetele vastavat vett, siis on vaja see ise laadale kaasa võtta;
  • toit, mis vajab pikemaajaliseks säilimiseks külmkapi temperatuuri, tuleb sellisel temperatuuril hoida kogu müügiaja jooksul;
  • toitu tuleb küpsetada põhjalikult;
  • valmistoit ja toidu valmistamiseks kasutatavad koostisosad tuleb hoida eraldi;
  • prügi jaoks tuleb varuda vajalik varustus (kogumisnõud);
  • müügil oleva toidu kohata peab olema teave selle päritolu kohata.