Tänavu konkureeris võidutiitlile rekordiline arv uudistooteid ehk kokku 140, mis on 26 võrra enam kui mullu. „Konkursile esitatud tööde tase on aasta-aastalt aina kasvanud - paljud võidutooted said 60 võimalikust üle 50 punkti,“ ütles konkursi korraldanud Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp tulemust kommenteerides. Valdkonna ekspertidest ja teistest toiduga kokkupuutuvatest asjatundjatest koosnev žürii hindas toodete puhul nii maitset, lõhna ja konsistentsi, kui ka toote tervislikkust, välimust, pakendit, uudsust ja müügiedu.

„On märgata, et tööstused liiguvad aina enam toodete tervislikkuse suunas - kuigi Euroopas on jätkuvalt lubatud mitmed tehismagustajad ja -värvained, ei sisaldanud suur hulk konkursitooteid neid üldse või ainult minimaalselt. Väheoluliseks ei saa pidada, et ka vähendatud soola- või rasvasisaldusega toodete puhul on suudetud tagada hea ja tervislik maitseelamus,“ lisas Potisepp.

M.V. Wooli marineeritud angersäga pälvis eriauhinna ka peakokkade žüriilt, mille andis üle Eesti Peakokkade Ühenduse president Rudolf Visnapuu. „Olen kalatoodetest ammu midagi põnevat oodanud,“ tõdes Visnapuu. „On paradoksaalne, et ühelt poolt oleme mereriik, aga samas armastame palju liha süüa, sest kala kipub olema kallis ja valik enamasti nadi võrreldes lihaga. Angersäga on hea maitsega, purgi suurus ideaalne ja kala ise niisugune, mida poelettidelt niisama ei leia.“

Kuna Eesti toiduainetööstustest läheb ekspordiks üle 30% toodangust, mis moodustab ligi 10% kogu ekspordist, siis neljandat korda tunnustas Toiduliit ka edukaimaid eksportivaid ettevõtteid.

Diplomi pälvisid:

- Suurima ekspordikäibega Toiduliidu ettevõte 2012 :
AS Võru Juust (ekspordikäive 23,7 miljonit EUR)
-Suurima ekspordi osakaaluga kogukäibest Toiduliidu ettevõte 2012: Polar Sun Products OÜ (ekspordi osakaal kogukäibest 99%)
-Suurima ekspordimüügi osakaalu kasvuga kogukäibes Toiduliidu ettevõte 2012: Cristella VT OÜ (osakaalu kasv 70%)
-Suurima rahalises vääringus ekspordikäibe kasvuga Toiduliidu ettevõte 2012 : Saku Õlletehase AS (kasv 7,6 miljonit EUR)

Igas tootekategoorias pälvisid auhinna ehk hõbemärgi:

Valio Eesti AS – Valio Forte Speciale juust
Leibur AS – Mitmevilja Röst
Kalev AS – Kalev Désirée cappuccino pralineekompvek karamelliseeritud mandliga
Premia Tallinna Külmhoone AS – Eriti Rammus 15% koorejäätis ploomiga
Põltsamaa Felix AS – Felix magusad kõrvitsakuubikud
Tallegg AS – Jogurti fileešašlõkk
Rakvere Lihakombinaat AS – Laste grillvorst ploomidega lambasooles
M.V.Wool AS – Marineeritud angersäga
Põltsamaa Felix AS – Felix Mädarõikakaste
Põltsamaa Felix AS – Praekapsas porgandiga

Parima piirkondliku väikeettevõtte auhinna ehk pronksmärgi pälvisid:

Taarapõllu Talu OÜ – Astelpaju-õuna krõps
Kivisaare Veski OÜ – Täistera-nisumanna
Eesti Traalpüügi Ühistu – Premium vürtsikilu
Estonian Spirit OÜ – Viin Moe 1886 mahe

Äramärgitud tooted:

PIIRKONDLIKULT TOOTEKONKURSILT:
1. Kõlleste Kommimeistrid OÜ – Ajastuseeria šokolaadid
2. AS Läätsa Kalatööstus – Kaluri külmutatud mereannikokteil kammkarbiga
3. Pajumäe talu – Kodujuust, mahe
4. HTÜ Tootmine OÜ – Odrajahu karask

SUURELT TOOTEKONKURSILT:

Lihatoodete kategooriast:
5. Maag Lihatööstus AS – EHE täissuitsuvorst
6. Rakvere Lihakombinaat AS – Lihakas viiner (ülesuitsutatud)
7. Oskar LT AS – Toorsuitsu tagasingi viil
Köögiviljatoodete kategooriast:
8. Salvest AS – PÕNN pirnipüree
Muude toodete kategoorias:
9. Salutaguse Pärmitehase AS – Bon Soya Maitsepärm B12 vitamiiniga
Piimatoodete kategoorias:
10. Tere AS – LaCrema maitsestamata jogurt
11. Valio Eesti AS – Alma pirni-karamelli jogurt
12. Maag Piimatööstus AS – Farmi Light toorjuustud (klassikaline, pikantne)
Pagaritoodete kategoorias:
13. Fazer Eesti AS – Fazer Must taskuleib seemnetega
Magustoitude kategoorias:
14. Premia Tallinna Külmhoone AS – Vau särtsakas sidrun
15. Maag Piimatööstus AS – Farmi glasuurkohuke banaanitäidisega
16. Premia Tallinna Külmhoone AS – Leiutajateküla Lemmik Vanilli-koorejäätis jogurtimaitselises glasuuris ja maasikamaitseline jää
Alkohoolsete jookide kategoorias:
17. Saku Õlletehase AS – Saku Kuld filtreerimata

Foto: Sven Arbet