30 Eesti toidutootjat on võistlusele välja pannud 97 uudistoodet. Tooted konkureerivad kaheteistkümnes kategoorias. Esmakordselt on hindamisel ka magustoidud, alagrupp, kus konkureerib üksteist uut toodet.

- Teravilja- ja pagaritooted – 12 toodet kokku (1 sari)
- Kalatooted – 3 toodet kokku (1 sari)
- Kastmed – 3 toodet
- Kondiitritooted – 6 toodet
- Magustoidud - 11 toodet (2 sarja)
- Lihatooted – 21 toodet ( 2 sarja)
- Piimatooted – 9 toodet (1 sari)
- Valmistooted – 9 toodet (2 sarja)
- Tervislikud tooted – 4 toodet
- Alkohoolsed joogid – 10 toodet (2 sarja)
- Mittealkohoolsed joogid – 8 toodet (1 sari)
- Puu- ja köögivilja tooted- 1 toode

Eesti Parim Toiduaine 2012 hindamiskomisjoni kuuluvad Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi õppejõude, Veterinaar- ja Toiduameti, Tarbijakaitse esindajaid, toitlustamisega tegelevate õppeasutuste pedagooge, ajakirjanikke, kokki. Komisjoni esimees on Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi direktor professor Raivo Vokk.

Eesti Peakokkade Ühendusele, kelle poolt nimetatud žürii valib „Kokkade lemmiku“ – valiku üheks lisakriteeriumiks on toote sobivus professionaalseks toiduvalmistamiseks. Toidutootjate uudistooteid asuvad maitsma ja hindama:

Peeter Pihel - Pädaste ja Neh peakokk
Roman Zaštšerinski – Ö peakokk
Indrek Kivisalu - Food Studio peakokk
Janno Lepik – Leib Resto ja Aed peakokk
Rene Uusmees – MEKK peakokk
Samuti osaleb kokkade komisjonis toidublogija Liina Karron.

Eesti Parim Toiduaine 2012 konkursil selgitataks tootegruppide võitjate seast välja ning autasustatakse vastava märgiga “Eesti Parim Toiduaine 2012”, “Eesti Parim Toit Tervisele 2012”, „Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2012“ ja „Eesti Parim Alkohoolne Jook 2012. Eraldi toimus 7. märtsil regionaalne tootekonkurss „Parim Toiduaine Piirkonna Väikeettevõttelt 2012“ Lääne-Eestis, Lõuna-Eestis ja Ida-Eestis.

Üldvõitjad selgitatakse välja 3. aprillil ning Eesti Parim Toiduaine 2012 tehakse teatavaks Toiduainetööstuse Aastakonverentsil aprilli lõpul.