Sõir, suulliim, kikkaseenepiirak, kiisla, põrkna' miiga, tatiruug, kardokapliini... See on vaid väike valik seto köögi hõrgutistest, mida saab 11. ja 12 augustil Setomaal mekkida.

„Kostipäiv toimub kord aastas, augustis peale Seto Kuningriiki. Kostipäeval tõstame pjedestaalile meie parimad kodukokad ja külade kaunimad paigad. Kostipäivast on saanud justkui perenaiste pidu, milleks me ühiselt varakevadest alates valmistume,” nii tutvustavad korraldajad ettevõetavat.

Kohvikud ootavad huvilisi Toomasmäel, Mikitamäel, Rõsnas, Niitsikul, Värskas, Saaboldas, Litvinas, Obinitsas, Küllätüväs, Vinskis, Meremäel, Häärmänil, Saviojal, Missos, Kimalasõl ja Pruntovas Luhamaal. Laupäeval tehakse uksed valla kell 12, pühapäeval tund varem.

Kuna suuremate gruppide registreerimine iga aastaga aina enam populaarsust koguvatesse kohvikutesse on juba lõppenud, kutsuvad korraldajad külaliste hulki rahumeelele kannatlikkusele, sest peenemate palade ootamine võib aega võtta.

Misasi on aga see külavüü, millega seoses kohvikuid tutvustatakse?

Setomaa turisimiedendajad selgitavad: „Setomaa külavaheteed looklevad kui rahvarõivavööd orust mäele ja metsade vahelt lagedale nurmele. Kutsume sindki avastama Setomaa kaunimaid paiku ja külasid – rändama mööda Seto külävüüd!”

Ajaloolise fotovaliku autoriks on Mirjam Nutov, pildid meenutavad kostipäivi aastatel 2013 ja 2014.