Eestis kasvatatakse küüslauku vaid sadakonnal hektaril ja lõviosa tuuakse mujalt riikidest sisse. Seega peaks selles valdkonnas tegutsemiseks ruumi olema.

Vaike ja Rainer Soosaar otsustasidki kuus aastat tagasi küüslaugukasvatusega algust teha. “Käisime küüslaugufestivalil ja pärast seda tegime selle otsuse,” rääkis Vaike. Pealegi kasvatas abikaasa ülemus ka seda kultuuri ja pakkus seemet.

Kuna Raineri vanemad peavad Põlvamaal Kõlleste vallas talu, oli võimalik seal maad kasutada. Küüslauguküüned pandi sügisel maha kartulipanekumasinaga ja kohe 0,7 hektarile.

“Järgmisel aastal rohisime põllu kaks korda käsitsi läbi, aga enne saagikoristust oli umbrohi ikkagi vohama hakanud,” meenutas Vaike esimese aasta kogemusi. Maa rammutamiseks oli kasutatud sõnnikut ja ju olid seal umbrohuseemned, mis põllul rõõmsalt kasvama hakkasid.

“Esimene aasta oli päris ränk, kogemust ju ei olnud,” tõdes Vaike Soosaar.