„Sõelale jäid seitse talu, mida hindamiskomisjon kahe päeva jooksul külastas. Kõik on tugevad talud, kus tootmine on heal tasemel ning ettevõtetel selged arenguvisioonid,“ ütles Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest. „Parimat on tänavu jällegi väga raske valida.“

Parima mahetootja tiitlile kandideerivad:

  • Mägipõllu talu (FIE), Sander Sarap, Ida-Virumaa - teravilja- ja lihaveisekasvatus
  • OÜ Äntu Mõis, Jüri Sild, Lääne-Virumaa - munakana- ja teraviljakasvatus
  • Airi Külvet (FIE), Airi Külvet, Jõgevamaa - lihaveisekasvatus
  • BioMari OÜ, Kalle Ojanurme, Tartumaa - marjakultuuride kasvatus, marjade ja õunte töötlemine
  • ABL Baltic Seeds AS, Torben Skov, Võrumaa - teraviljakasvatus, teravilja seemnekasvatus, lihaveisekasvatus
  • Klarika Hirv (FIE), Klarika ja Helger Hirv, Võrumaa - piimakarja- ja teraviljakasvatus
  • OÜ Mätiku talu, Helga Pikkmets, Pärnumaa - piimakarja- ja teraviljakasvatus

Parima mahetootja ja mahetoote konkursid toimuvad seitsmendat korda. Konkursi eesmärk on innustada maheettevõtjaid ning edendada mahepõllumajandust.

Konkursile „Parim mahetootja 2016“ esitasid kandidaate mahe- ja põllumajandusorganisatsioonid. Kandidaate veel kuni 10. augustini, tooteid saab esitada iga ettevõtja ise. Tingimuseks on, et mahetoode oleks ankeetide esitamise tähtajaks turul.

Ankeedid tuleb saata aadressile mahepm@gmail.com. Parima tootja ja toote valivad välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Võitjad kuulutatakse välja 18. septembril Tallinnas Eesti Vabaõhumuuseumis toimuval Leivapäeval, mille raames toimub ka mahetoodete laat ja külastajate lemmikmahetoote valimine.

2015. aastal valiti Eesti parimaks mahetootjaks Kopra Karjamõis OÜ. Parim mahetoode oli toona MTÜ Liivimaa Lihaveise eelküpsetatud maherohumaaveise ribi „Agnes“.

Konkursse korraldab maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.